Pimp je Schakelaar
Mensen met een lichamelijke beperking gebruiken vaak hulpmiddelen. Een knopschakelaar is zo’n hulpmiddel. Deze worden o.a gebruikt bij computerbediening, bij elektrische rolstoelen en bij omgevingsbesturing. Wij gebruiken knopschakelaars ook tijdens muzikale activiteiten.
De knopschakelaar is van kunststof gemaakt, glimmend in opvallende “Sesamstraat” kleuren. Een Pino-blauwe knop is leuk voor kinderen tot en met 6 jaar, maar in onze rockband ziet dat er niet zo cool uit. Tijd om daar wat aan te doen dus. In deze workshop gaan we onze schakelaars pimpen.
Muziekinstrument met 5 schakelaars.
De voorbereiding
Bij onze schakelaars kan de bovenkant los geschroefd worden. Deze hebben we ze licht opgeschuurd en ontvet. Daarna zijn ze en in een voor kunststof geschikte primer gezet. Op aanraden gebruikten we die van Karwei. We hebben er 3 dunne laagjes op gespoten. Voor de beschildering gebruiken we acrylverf. Acrylverf is op water basis maar hecht toch goed op de door ons gebruikte grondverf op terpentinebasis.
1 onbewerkte knop en 3 knoppen in de grondverf.
De technieken
Karin, Petra en Lyn hebben de schakelaars met acrylverf beschilderd. Karin kan haar armen en handen niet goed gebruiken. We hadden iets heel leuks bedacht. We namen een platenspeler en lieten de door haar te beschilderen knop in het rond draaien. Nu kon zij heel gedoceerd zelf verf aanbrengen en met een kwast effecten aanbrengen.
Eerst moest Karin de verf aanbrengen.
Ze gebruikte een makkelijk vast te houden doseerflesje.
Hierna ging Karin met de kwast in de weer.
De föhn werd gebruikt om de verf wat te laten drogen.
Ten slotte is er na een paar dagen drogen een vernislaag aangebracht.
Juli 2011 – Ruud van der Wel & Karin van Dijk
Workshop Magic Flute
1. Improviseren op de Magic Flute
2. Toon keuze en toon gebruik
3. Liedjes spelen voor beginners
4. De kracht van de pentatonische toonladder
5. Verander uw computer in een Magic Flute geluidsmodule
6. “Pimp je Schakelaar”
7. Werken met de iPad in combinatie met de Magic Flute