De Magic Flute – de stand van uw hoofd bepaalt de toonhoogte

De Magic Flute is een prachtig en makkelijk te bespelen blaasinstrument. Men kan het zonder handen bespelen en er is weinig long volume voor nodig. De toonhoogte van deze elektronische fluit is beïnvloedbaar door je hoofd omhoog en omlaag te bewegen. Het werkt als een soort wip-wap. Een gyroscoop in het midden van de “wip” zet de hoofdbeweging om in elektronische signaaltjes. De Magic Flute is een “stand-alone” instrument. Onder “stand-alone” verstaan wij de apparaten die geheel zelfstandig kunnen werken, dus is het een kwestie van aanzetten en spelen. Hierdoor is de Magic Flute een bijzonder gebruiksvriendelijk instrument.

Men kan er liedjes op spelen en/of muziek op improviseren. In de praktijk is gebleken dat de Magic Flute al vanaf zeer jonge leeftijd bespeeld kan worden. Ook is het instrument zeer geschikt gebleken voor mensen met een laag cognitief niveau.

Dit komt omdat er verschillende toonladders oproepbaar zijn. Zonder enige muzikale ervaring of kennis kan de gebruiker binnen de kortste keren prachtige muziek improviseren. Hiermee is de Magic Flute uniek en bruikbaar in heel veel verschillende therapie settings.

Maar dat is niet alles. Het is ook mogelijk om melodieën te leren spelen. Het is wel zo dat niet alle liedjes even geschikt zijn om te spelen. Op deze site vindt u een groeiende collectie bladmuziek die u gratis kunt downloaden.

De Magic Flute is geheel te bedienen door de gebruiker zelf

De Magic Flute bestaat uit een fluit en een kastje met een display. De fluit is tevens de afstandbediening voor het kastje. De muzikant kan dus zelf een ander geluid selecteren of de gebruiksinstellingen aanpassen naar eigen behoefte. Dit kan natuurlijk ook geheel zonder de armen te hoeven gebruiken.

De interne geluidskaart heeft 128 verschillende instrumenten aanboord. Hierdoor kun je een breed scala aan geluiden voortbrengen: fluit, trompet, saxofoon en zelfs scheurende gitaren. Maar er is meer. Het instrument kan via een MIDI-kabel elektronische geluidsbronnen aansturen zoals een keyboard, synthesizer, geluidsmodule of een muziekcomputer.

De Magic Flute is oorspronkelijk ontwikkeld als aangepast muziekinstrument voor mensen met weinig of geen armbeweging. Het doel hierbij is om mensen, met een grote variatie van handicap, in staat te stellen elektronische muziek te laten maken van een zo hoog mogelijk professionele kwaliteit. Daarnaast is het ook een zeer uitdagende manier om ademhalingsoefeningen te doen. Met de Magic Flute wordt ademhalingstherapie nooit saai en het maken van de muziek is een mooie beloning voor de inspanning die men maakt.

De Magic Flute is voor en door ons ontwikkeld

De Magic Flute is een direct gevolg van het programma “My breath My music” Wij hebben met hulp uit Amerika en Ierland dit unieke instrument kunnen ontwikkelen. Het instrument is gemaakt op initiatief van David Whalen (New York) en Ruud van der Wel (oprichter stichting My Breath My Music). David heeft na een ski ongeluk een beperking heeft opgelopen (Dwarslaesie C4). In zijn vrije tijd speelde hij mondharmonica en maakt hij muziek met behulp van de computer. Via de website van My Breath My Music kwam hij in contact met Ruud. David is heel creatief in het bedenken van oplossingen om ondanks zijn beperking toch te kunnen musiceren. Zo ontstond het idee om een slide-flute te gebruiken. Dit is een akoestische fluit waarmee je de toonhoogte kan variëren door een stokje (slide) te bewegen. Door de slide te fixeren kon David de toonhoogte beïnvloeden door zijn hoofd te bewegen.

Echt gemakkelijk bespeelbaar bleek het instrument niet. Al snel ontstond het idee om een elektronische versie van de slide flute te laten maken. Na het idee uitvoerig gedocumenteerd te hebben, werd er aan verschillende technische universiteiten in Amerika, Engeland en Nederland om hulp gevraagd. Een student van een technische universiteit in Amerika heeft het ontwerp voor zijn afstudeeropdracht genomen. Het eindresultaat was echter niet bevredigend.

Op dat moment kwam Brian Dillon uit Ierland in beeld. Brian en Ruud hebben elkaar ontmoet tijdens een congres in Arnhem. Hij heeft een bedrijf genaamd “Unique Perspectives” in Kilkenny Ierland. Hij is een specialist en ontwerper op elektronisch gebied. Hij ontwikkelt tal van producten voor gehandicapten. Hij maakte telefoons toegankelijk door zijn “click to phone”, ontwierp diverse geavanceerde rolstoel-controllers en hij heeft met groot succes een muziekapparaat op de markt gebracht dat je kunt aansturen d.m.v. Schakelaars. (Quintet)

Via de e-mail ontstond er een intensief contact tussen Ruud, Brian en David. De samenwerking was zeer vruchtbaar en na nog geen jaar was er het prototype van een nieuw instrument: “de Magic Flute”.

mf_brian+ruud

Het prototype van de Magic Flute is door een aantal gebruikers uitvoerig getest. Hieruit voortvloeiend zijn er nog een aantal forse verbeteringen aangebracht. Zo is de fluit naast het instrument ook nog de afstandsbediening geworden van een extern controle kastje. Dit kastje is geheel te bedienen door middel van sip (zuigen) en puf (blazen). In dit kastje zitten een aantal nieuwe snufjes verwerkt en bovendien zit er een display op waardoor je tijdens het spelen kunt zien welke noot men speelt. Ook is bij de uiteindelijke versie gekozen voor een ingebouwde geluidskaart. Hierdoor is er alleen een setje computerluidsprekertjes nodig om de Magic Flute te kunnen gebruiken.

Facebook YouTube Flickr
Copyright © MBMM. All rights reserved.