Adaptive Guitar lesmethode
Deze lesmethode voor de Adaptive Guitar en Switch Guitar kwam tot stand in samenwerking met Freek Just Rijna van StringKick en is gebaseerd op het Engelstalige artikel 7 Essential Strumming Patterns.
De aangepaste gitaar is gestemd in D ( D A D F# A D).
Voor deze lesmethode zijn eerst 90 bruikbare liedjes verzameld, die allemaal uit maximaal drie akkoorden bestaan: D, G enA. Je kunt hier een PDF overzicht van alle liedjes downloaden: SONGS in D adapted guitar.
Voor het vinden van geschikte liedjes gebruiken wij: https://www.chordgenome.com/
Lesmethode voor de aangepaste gitaar
In het begin kan slaggitaar spelen wat onnatuurlijk aanvoelen. Maar met de juiste slagtechniek en door met de juiste oefeningen wordt het steeds natuurlijker en makkelijker.
We beginnen met een paar belangrijke techniek en timing tips die de gitaarslagjes een stuk makkelijker maken. Daarna leer je stap voor stap hoe je nieuwe gitaarslagjes kunt leren.
INHOUDSOPGAVE
DEEL 1 Techniek en timing tips voor slaggitaar
DEEL 2 Hoe leer je een nieuw slagje?
DEEL 3 Zeven gitaarslagjes
Deel 1 Techniek en timing tips voor slaggitaar
Met de juiste techniek wordt slaggitaar niet alleen makkelijker, maar klinkt je spel ook steeds strakker en muzikaler. Dit zijn die belangrijkste tips:
1. LAAT JE RECHTERHAND CONSTANT OP EN NEER GAAN
Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor slaggitaar. De truc is dat je je rechterhand constant op en neer beweegt, zelfs als je een paar tellen niks hoeft aan te slaan. Dat betekent dat je soms je hand dus voorbij de snaren laat gaan, zonder dat je de snaren aanslaat. Door je rechterhand constant in beweging te houden, hoef je er nauwelijks meer over na te denken. Die hand gaat gewoon steeds op en neer. Bovendien wordt het zo ook makkelijker om in het tempo te blijven.
2. HOU JE POLS LOS EN ONTSPANNEN
Zorg ervoor dat je je pols lekker soepel houdt en niet verstijft. Een groot deel van de ‘slagbeweging’ maak je doordat je onderarm en pols draaien en je je pols die beweging laat volgen. Funk gitarist Ross Bolten noemt dit een ‘dronken pols’. Je hebt misschien de neiging om ook met je onderarm op en neer te gaan, maar dit is eigenlijk maar een klein deel van de slagbeweging.
3. HOU EEN LICHTE GRIP OP DE PLECTRUM
Veel mensen hebben de neiging om hun plectrum stevig vast te houden. Logisch: je wil hem natuurlijk niet laten vallen. Maar als je het plectrum té stevig vasthoudt, kan hij niet meer soepel langs de snaren glijden en zelfs onderweg blijven hangen in een van de snaren. Door het plectrum losjes vast te houden voorkom je dit. Bovendien is het ook moeilijk om je pols soepel te houden (zie bovenstaande tip) als je je plectrum te stevig vasthoudt.
Als je normaal gesproken niet met een plectrum speelt, kan het helpen om een plectrum te nemen dat lekker dun is en makkelijk buigt. Als je dat een beetje onder de knie krijgt, experimenteer dan ook eens met een wat dikker plectrum. Een dikker plectrum geeft je namelijk iets meer controle over je geluid.
4. SLA NIET ALLE SNAREN AAN
Het lijkt misschien logisch dat je altijd alle noten in een akkoord moet aanslaan. Maar vaak slaan we maar drie of vier snaren aan. Een goeie vuistregel voor welke snaren je moet aanslaan is om met een neerwaartse slag op de dikkere snaren mikt en bij de opwaartse slag op de dunste drie of vier snaren. Zo klinken je neerwaartse slagen wat zwaarder en je opwaartse slagen juist lichter. En: het maakt het spelen makkelijker!
Deel 2 Hoe leer je een nieuw slagje?
Je kent het misschien wel: als je een leuk liedje hoort, begin je met je voet of je hoofd mee te bewegen op het ritme. Vaak zonder dat je het doorhebt. Je voelt het ritme gewoon door je lichaam en je begint mee te bewegen. Dat is nou je innerlijke gevoel voor ritme! Als je slaggitaar speelt, wil je ook spelen vanuit dat innerlijke gevoel voor ritme. Hierdoor wordt slaggitaar makkelijker en voelt het natuurlijker.
Professionele musici doen dit automatisch. Vaak geven ze adviezen zoals ‘speel gewoon op gevoel’ of ‘ik denk nooit na over gitaarslagjes, het gaat vanzelf’. Maar voor hun was slaggitaar ook ooit lastig! Je kunt het vergelijken met fietsen: in het begin moet je er veel voor oefenen, maar als je het eenmaal kunt, lijkt het heel makkelijk.
Maar, hoe gebruik je dan je natuurlijke voor ritme als je slaggitaar speelt? Laten we stap voor stap kijken hoe je een nieuwe slagje kunt leren!
We beginnen met een korte uitleg over hoe ritme werkt.
Laten we beginnen dit simpele slagje als voorbeeld nemen.
Zoals je misschien al ziet, moeten we op elke tel de gitaar aanslaan. Hoe krijg je dit ritme in je systeem? Hier is een driestappenplan:
STAP 1: “SAY IT BEFORE YOU PLAY IT”
Gitaarslagjes bestaan uit neerwaartse en opwaartse slagen. Natuurlijk is het belangrijk om onder de knie te krijgen hoe dit precies werkt. Maar veel beginnende gitaristen zijn vaak zo bezig met wanneer je rechterhand omhoog of omlaag moet gaan, dat ze hun innerlijke gevoel voor ritme vergeten en niet gebruiken.
Je kunt eigenlijk onmogelijk een ritme spelen zonder dat je ook in je hoofd kunt voorstellen hoe het gaat klinken. Dus voordat je je gitaar aanraakt en gaat nadenken over wanneer je hand op of neer moet je het ritme in je systeem krijgen. Je moet onthouden hoe het ritme klinkt, zodat je in gedachten kunt voorstellen hoe het slaggitaar ritme moet klinken.
Een goede manier om te checken of je echt het ritme in je systeem hebt, is om het ritme te zingen, neuriën, beatboxen, tikken of hardop te zeggen. In andere woorden: “say it before you play it” (letterlijk vertaald: zeg het voordat je het speelt). Want als je dit niet kunt, wordt het heel lastig om het lekker te spelen op gitaar.
Dit filmpje laat je zien hoe je dat doet met ons ritme.
STAP 2: OEFEN HET SLAGJE OP ÉÉN AKKOORD
Als je het ritme in je hoofd kunt ‘horen’, kun je de gitaar erbij pakken. Als je iets nieuws leert, is het handig om je maar op één ding tegelijk te focussen. Probeer dan ook niet een nieuw gitaarslagje te spelen terwijl ook na moet denken over wisselen tussen akkoorden.
Oefen in plaats je nieuwe slagje op één akkoord. Zo kun je je volledig concentreren op het nieuwe slagje. Probeer eens mee te spelen met onderstaande video. Het hele liedje is op één akkoord: G.
STAP 3: OEFEN HET SLAGJE MET EEN LIEDJE
Als het lukt om het slagje te spelen op één akkoord, is de volgende stap om het uit te proberen in een echt nummer! De uitdaging hier is om het slagje te blijven spelen terwijl je ook tussen akkoorden wisselt.
Dit liedje van “The Lone Bellow” gebruikt het ritme dat je hierboven hebben geoefend, maar wisselt ook tussen drie akkoorden. Kijk maar eens of je kunt meespelen!
Intro
Verse
Chorus
DEEL 3 ZEVEN GITAARSLAGJES
In dit deel leer je zeven gitaarslagjes. De slagjes staan op volgorde van makkelijk naar moeilijk. Bij sommige slagjes staat een meespeelvideo zodat je kunt horen hoe het slagje klinkt in een ‘echt’ nummer. Gitaarslagjes 5 t/m 7 zijn wat moeilijker en bedoeld voor de gevorderde gitarist.
Aanslagpatroon 1
Aanslagpatroon 2
Probeer eens een stukje mee te spelen met dit lied van Blake Shelton. Het begint met het A akkoord. De gitaar in het lied speelt net een beetje ander ritme maar het komt in de buurt.
Aanslagpatroon 3
Probeer het aanslagpatroon mee te spelen met The Cowboy Song van Ukulele Jim. Het begint met het G akkoord.
Aanslagpatroon 4
Deze 12 maten Blues van Tab Benoit is een heel bruikbaar akkoordenschema. Het schema begint zodra de zang start.
Het 12 maten schema wordt ook veel in Rock & Roll muziek gebruikt.
Aanslagpatroon 5
De volgende 3 aanslagpatronen hebben een hoge moeilijkheidsgraad.
Aanslagpatroon 6
Dit aanslagpatroon heeft een hoge moeilijkheidsgraad.
Aanslagpatroon 7
Dit aanslagpatroon heeft een hoge moeilijkheidsgraad.
EXTRA OEFENINGEN
Hier volgen een aantal leuke video’s. Het akkoordenschema staat onder de video.