Interview met Art Zegelaar

Gewoon meedraaien met alle muziekleerlingen

– Art Zegelaar

Art geeft les
Art geeft les.

Art Zegelaar is muziekdocent en geeft sinds 2019 ook muziekles aan leerlingen die vanwege hun handicap een aangepast instrument nodig hebben. “Het doel is dat ook zij op een volwassen manier kunnen meedraaien en daar kan ik als docent een bijdrage aan leveren.”

Winny van Rij – WOENSDAG 17 MAART 2021

ROTTERDAM – De basis van muziekles is voor iedereen gelijk. “Geen enkel instrument is op ons mensen gemaakt, dat moet je trainen en oefenen, je moet bereid zijn je beperkingen te overwinnen en daar is doorzettingsvermogen voor nodig. Dat geldt ook voor mensen met een handicap.” Art werd benaderd door Ruud van der Wel. “Hij is meer een uitvinder en maakt de instrumenten op maat. Hij zocht muziekdocenten die deze mensen verder kunnen brengen, om ze op een gewone muziekschool te laten meedraaien en daar ben ik ook erg voor. Alle leerlingen zijn verschillend qua vermogen en snelheid van leren, je weet nooit welke richting ze opgaan, ook leerlingen met een handicap niet.”

Ontdekkingstocht
Op de particuliere muziekschool in Rotterdam-Zuid zijn docenten zang, gitaar, piano, klarinet, percussie en viool. “Ik ben pianist van huis uit maar heb ook vier andere kwalificaties.” En daarmee zijn Art en zijn collega’s in staat om nu al vijf mensen met een lichamelijke beperking les te geven. Dat vraagt trouwens wel iets meer dan alleen maar lesgeven zoals ze gewend zijn. “Een meisje krijgt gitaarles maar die gitaar kan ze niet op schoot houden, die ligt op tafel. Ook de manier van de snaren vastdrukken gaat op een andere manier. Voor mijn collega een uitdaging om te kijken wat er uit te halen is.” Een ander voorbeeld is dat van een jongen, Jip, die op een Yamaha wx5 speelt, een elektronische blaasinstrument dat wel een beetje op een klarinet lijkt. “Hij heeft maar een hand en daarvoor is geen lesmateriaal beschikbaar, dat ben ik zelf aan het ontwikkelen. Voor ons allemaal is dit een grote ontdekkingstocht.”

Art Zegelaar & docenten

Art en collega’s.

Meedenken
Om goed muziekles te kunnen geven hebben de docenten een kopie van de instrumenten die hun leerlingen bespelen. “Alleen zo weten we wat werkt en wat niet werkt en kunnen we de leerlingen goed begeleiden.” Daarbij kijken ze ook naar de instrumenten zelf, of die nog anders of beter kunnen. “Alle instrumenten zijn ooit op deze manier ontwikkeld, de muzikant gaf daarbij aan wat er verbeterd moest worden. We zitten met deze aangepaste instrumenten ook nog maar in de beginfase. Die ontwikkeling gaat misschien wel tientallen jaren duren maar fijn dat het er al is.”

Heel muzikaal
Art is blij een bijdrage te kunnen leveren. “Het geeft de leerlingen zelfvertrouwen, niet alleen in het maken van muziek, ook op school en bij andere activiteiten.” Ze doen net als iedere andere leerling eenmaal per jaar mee aan de uitvoering. “Dat is een gevarieerd programma, een leuke show, nooit stijfjes, Jip speelde bijvoorbeeld vanaf een piratenschip. Ik kreeg de opmerking dat iedereen zo anders speelt en dat is een groot compliment. We kijken echt naar de individuele leerling.” Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze leerlingen ook meedraaien in een band of orkest. “Jip is nog jong, maar hij is ontzettend muzikaal en slim. Hem zou ik volgend jaar wel graag bij het jeugdorkest willen hebben.”

“Muziek heeft een grote waarde en het is de bedoeling dat ze er gelukkig van worden.”

Facebook YouTube Flickr
Copyright © MBMM. All rights reserved.