Interview met Miranda en Robin
“Robin maakt muziek met dezelfde knop voor gamen“
Robin maakt muziek met een knop en EyePlayChords software
Robin maakt sinds een tijdje weer muziek, iets wat hij vroeger deed voordat hij vijf jaar geleden een ongeluk kreeg en in een rolstoel belandde. “Het is niet met elkaar te vergelijken maar het geeft hem wel heel veel plezier,” vertelt moeder Miranda.
Winny van Rij – Ridderkerk, 6 april 2023
Robin was al eerder in het nieuws. Twee jaar geleden met een interview op de website van NMA Gaming, ook van Ruud van der Wel. Toen kreeg Robin een maatje die samen met hem op zaterdagmiddag twee uur lang ging gamen. “Lisanne is er nog steeds en daar zijn we enorm blij mee,” vertelt Miranda.
Goed in noten lezen
In die tussentijd zijn er weer wat ontwikkelingen geweest want met dezelfde knop waarmee Robin gamet, kan hij ook muziek maken. “Dat ging ook weer via Ruud. Robin krijgt ademtherapie en dat gaat via een PEP-masker. Ruud koppelde dat aan de Groovtube en zo kon Robin al een spelletje spelen door ergens tegenaan te blazen.” Er is ook een app voor een toonladder. “In coronatijd waren Robin en Ruud hier online heel druk mee, allebei achter een beeldscherm, zo kon Robin ook noten spelen. Dat is iets wat hij vroeger goed kon, noten lezen en gitaar spelen, toen samen met zijn zus Rosalie op harp.”
Met concerten meedoen
Nu is Robin wekelijks een half uur aan het oefenen op school met de aangepaste X-Box controller. “Ruud koppelt die aan een programma op de laptop en stelt dit zo in dat Robin met die ene knop bepaalde muziek kan maken.” Zo kan Robin dus op de maat meespelen met verschillende muziek en dat mocht hij ook tijdens de twee concerten in januari en maart van dit jaar. “Het maakte achtergrondmuziek en je zag aan hem dat hij er plezier in had. Hij probeerde het echt vol te houden en op de maat mee te doen en dat ging heel goed.”
Robin speelt het electrische gitaar solo geluid “Edgy Live” met 1 knop
Maatje zoeken
Muziek maken gebeurt thuis eigenlijk niet. “Er zijn al zoveel dingen die moeten en wij als ouders zijn ook niet zo muzikaal dus dan denken we er niet zo gauw aan. Misschien moeten we toch eens op zoek naar een muziekmaatje of Rosalie vragen,” zegt Miranda al pratend. “Je wilt toch zoveel mogelijk terug van wat hij vroeger deed. Het is gewoon een hele leuk aanvulling op de dingen die moeten.”
Robin gebruikt de Xbox Adaptive Controller in combinatie met EyePlayChords
Aandacht is belangrijk
Muziek was er ook in de tijd dat Robin in het ziekenhuis lag en in het revalidatiecentrum verbleef. “Ze deden daar muziektherapie en dat was toen nog vrij nieuw.” Ze is blij dat hij nu zelf muziek kan maken, zeker richting zo’n concert. “Dan heb je echt een doel om naartoe te werken.” Die concerten waren heel bijzonder. “Belangrijk dat er aandacht is voor deze mensen met een beperking zodat iedereen ziet wat er toch allemaal mogelijk is.”
Gebruikte apparatuur
Windowscomputer
EyePlayChords Software
Virtual instruments (Kontakt, Reason, Decentsampler)
Xbox Adaptive Controller
In EyePlayChords kan men toonladders en akkoorden programmeren. Wij kiezen vaak voor een Pentatonische toonladder in C ( C D E G A) over 2 octaven. In random mode kiest het programma steeds een willekeurige noot uit deze toonladder. Robin bepaalt de timing, lengte en snelheid. Iedere keer lukt hem dat steeds een beetje beter. Hij houdt het samen spelen met mij makkelijk een half uur vol. Wij gaan nog een stapje verder dan nodig is. We sturen namelijk met een virtuele kabel zogenaamde virtuele instrumenten aan. Vaak zijn dit prachtig gesampelde levens echte instrumenten.
Ruud van der Wel 9-4-2023