Interview met Karin van Dijk

“Ik ben sterker geworden door muziek te maken!”

  – Karin van Dijk

 

Karin van Dijk is al vijftien jaar betrokken bij My Breath My Music.  “De helft van mijn leven,” zegt de 30-jarige Goudse met brede interesses op het gebied van muziek. En al bijna net zo lang bespeelt ze de Magic Flute. “Voor die tijd luisterde ik vooral muziek, heel hard, om het in mijn hele lijf te voelen. Nu speel ik muziek, met anderen samen en heb ik een talent waarom ik gewaardeerd wordt.”

Winny van Rij – WOENSDAG 17 MAART 2021

Karin tijdens North Sea Round Town

GOUDA – Karin heeft een spierziekte, zit in een rolstoel en kan haar vingers niet gebruiken. “Ik was betrokken bij het prototype van de Magic Flute, maar daar zat een knop op waarmee je de fluit moest aan en uitzetten. Ik haakte meteen af.” De uiteindelijke Magic Flute kan ze met de mond aan en uit zetten en bespelen. Zodra ze gaat fluiten op de in een standaard geplaatste Magic Flute kan ze in hoge en lage tonen variëren door haar hoofd op en neer te bewegen. Volume maakt ze door harder en zachter te blazen. “Dat is niet zwaar,” legt ze uit. “Omdat het een elektronisch apparaat is, kun je instellen met hoe weinig kracht hij geluid moet voortbrengen. In het witte tuutje zit hiervoor een breathsensor. Zo heb ik volledige controle over het instrument.”

Interesse gewekt
Heel vernuftig allemaal en het werk van initiatiefnemer van My Breath My Music Ruud van der Wel. “Ik leerde hem vijftien jaar geleden kennen op de mytylschool waar ik naartoe ging en waar hij werkte.” Ruud speelde daar met de band om geld in te zamelen om gestolen instrumenten te vervangen. “Dat waren elektronische instrumenten op een statief waar je weinig handkracht voor nodig had.” De interesse van Karin was gewekt. “Er speelde iemand mee die nog ernstiger gehandicapt was dan ik.”

Goede muzikanten
Ze krijgt wekelijks les en repeteert met de band. In coronatijd doet ze dit online, maar anders reist ze met de trein naar Ruuds oefenlokaal in Rotterdam. “Ik heb al jaren les van de klassiek geschoolde docent Art Zegelaar voor traditionele muziekles en sinds februari 2021 ook van Keimpe de Jong bij wie ik leer improviseren. Hij is jazzmuzikant en die variatie vind ik leuk.” Wat ze lastig vindt, is contact leggen met andere ‘gewone’, goede muzikanten om samen te spelen. “Door onze handicap worden we nogal eens vergeleken met het orkest van mensen met een verstandelijke beperking en dat is frustrerend.” Ze is gewoon slim en volgt een Hbo-opleiding facility management, maar dat stigma is hardnekkig. “Wij zijn geen mensen die lopen op te scheppen maar we willen wel graag meer bekendheid.”


Hier treedt Karin op met o.a. Keimpe de Jong.

Talent inzetten
Daarom promoten ze zichzelf geregeld. “2020 zou onze drukste jaar geweest zijn. Met de band naar diverse optredens, met Ruud die gitaar speelt naar beurzen en congressen.” Voor mensen met een ernstige beperking is het heel laagdrempelig om met ons contact te leggen, met iemand die ook in een rolstoel zit. Daarom is ze sinds een paar jaar ook bestuurslid van My Breath My Music waar ze ook haar talent inzet en vanuit de doelgroep bekijkt wat er nodig is. “Ik zie heel snel wat iemand kan en draag daarvoor een oplossing aan. Velen kunnen zonder onze stichting geen muziek maken.” Muziek heeft Karin sterker gemaakt. “Ik heb een talent en kan daar iets mee doen.”

Gebruikte apparatuur

  • Instrument : Magic Flute (in bruikleen van Stichting My Breath My Music)
  • Geluidsbron: Apple computer met MIDI interface
  • Software:
    • Gesampelde VST instrumenten van Audio Modeling (SWAM instruments) + VST host Camelot van https://audiomodeling.com/ favoriete geluiden; Alt saxofoon en Violin
    • JamKazam software voor online les en online realtime band oefenen.
Facebook YouTube Flickr
Copyright © MBMM. All rights reserved.