De Yamaha WX5

Wij gebruiken elektronische blaasinstrumenten. Deze spelen namelijk heel licht. Dankzij de wonderbaarlijke elektronica van het instrument heb je een maximaal geluid bij een minimale inspanning! Je hebt maar heel weinig longvolume nodig. Als je over voldoende kracht beschikt om te praten dan kan je een van onze instrumenten bespelen.

Wij hebben ontdekt dat de Yamaha WX5 eenvoudig aangepast kan worden zodat een grote groep deelnemers met een beperking het instrument met een hand kunnen bespelen.
001bmy-breath-my-music-concert-2016-roland-wichser-86-001

De Yamaha WX5 is een MIDI-blaas instrument. De Yamaha WX5 wordt ook wel wind controller genoemd. De vingerzetting is vergelijkbaar met een fluit, klarinet of saxofoon. Net als een keyboard MIDI controller, sturen wind-controllers MIDI noot informatie langs elektronische weg naar een externe geluids module. Deze toon generator kan op zijn beurt een enorme verscheidenheid aan klanken voort brengen. In tegenstelling tot een toetsenbord-controller kan de wind controller slechts een enkele noot voortbrenegen. De enige beperking in de soorten van klanken die beschikbaar zijn is de beperkingen van de externe geluids bron / module / tone generator, niet de WX5 zelf. Een WX5 kan klinken als een melodisch instrument: wind, string, percussie, keyboard, gitaar of zuiver elektronisch, met inbegrip van speciale geluidseffecten. Daarnaast kun je ook vaak weer geluiden combineren.

De WX5 wind controller simuleert een blaasinstrument vanwege de manier waarop het wordt gespeeld, met kleppen, en omdat het reageert op adem (wind) druk en zelfs op de mond druk door dat er een riet in het mondstuk zit vergelijkbaar met die van een saxofoon of klarinet. De wind en lip druk informatie wordt omgezet naar MIDI-data die wordt geïnterpreteerd door de externe sound module. Gewoonlijk wordt de winddruk geïnterpreteerd als luidheid en lip druk wordt geïnterpreteerd als pitch bend of vibrato. Hierdoor is mogelijk dat de bespeler een uiterst realistische muzikale frasering ten gehore brengt. De WX5 heeft een 16-toetsen lay-out die vergelijkbaar zijn met een standaard saxofoon. Het bevat ook een ingebouwde MIDI-uitgang, een speciale aansluiting en kabel voor directe verbindingen naar Yamaha WX-serie toon generatoren, een hoge resolutie wind sensor, en een duim-gecontroleerde pitch bend wiel. Yamaha beveelt aan dat dit apparaat worden gebruikt met de Yamaha VL70m Virtual Acoustic Tone Generator.

De Yamaha WX5 is nog wel verkrijgbaar maar helaas niet meer in Europa. Onze stichting bezit een groot aantal van deze prachtige blaasinstrumenten. Kinderen en jong volwassenen met een ernstige spierziekte hebben een instrument in bruikleen. Een aantal revalidatiecentra in binnen en buitenland hebben via onze stichting een WX5 aangeschaft. Meer weten? E-mail ons!

007bpaulboerderij-10-001

Facebook YouTube Flickr
Copyright © MBMM. All rights reserved.