virtuele oefenruimte

DE BRIDGE KAN DOOR MET OEFENEN!

De test is gelukt. De virtuele oefenruimte voor DE BRIDGE is een feit. Gelijktijdig – op afstand en dus ‘online’ – spelen, iedereen zei dat het niet haalbaar zou zijn. Maar we konden niet anders. Om in deze tijd nog samen muziek te kunnen maken moest er een oplossing komen. Een aantal van onze bandleden heeft een progressieve spierziekte en zij zitten dus helaas voorlopig in quarantaine.

We zagen op het internet wel allemaal gelikte video’s van hele orkesten samen, maar daar staat niet bij dat ze dit om de beurt spelen, en dat dan later alles in een computerprogramma bij elkaar wordt geplakt. Dat is niet samen spelen en misschien wel leuk voor een keer. Nee, wij willen gewoon tegelijkertijd kunnen spelen. Als band, samen in een virtuele oefenstudio. En dat gaat lukken!

Wat heb je nodig?

We gebruiken het programma platform van JamKazam(*). Alle bandleden maken verbinding via internet. Gewoon thuis middels een ethernet- of ook wel UTP-kabel. WiFi is voor deze toepassing (nog?) niet geschikt. We maken vooralsnog geen gebruik van video/beeld , alleen audio/geluid en dat geluid is verrassend goed. Het is een extra uitdaging om alle apparatuur toegankelijk te maken voor de bandleden. Wanneer je Duchenne of SMA hebt, ben je fysiek beperkt. Sommige bandleden hebben hulp nodig bij het klaarzetten van hun spullen. Een goed deel van het opstarten is éénmalig. Hieronder staan de basisbenodigdheden om te kunnen starten.

  • een redelijk goede computer/laptop. Zowel Windows als MAC zijn prima.
  • JamKazam(*) software.
  • een stabiele internet aansluiting, waarbij de ‘upload-‘ net zo belangrijk is als de ‘download-‘ snelheid.
  • een ethernet- ofwel ‘UTP-‘ kabel.
  • een goede externe geluidskaart, ook wel ‘audio interface’ genoemd.
  • een goede hoofdtelefoon. Wanneer je inears(IEMs) hebt en verdraagt is dat natuurlijk ook prima.
  • een microfoon om met elkaar te kunnen praten.
  • goede instrumenten, bij voorkeur ‘actief’ of electronisch/digitaal.
  • voor zangeressen/zangers een goede microfoon. (deze doet dan tevens dienst om met de rest te kunnen praten)


(*) Ook op het gebied van online muziekmaken is er natuurlijk meer dan één speler in de markt en volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Wij proberen hierin geïnformeerd te blijven en hebben sinds het toevoegen van deze pagina ‘Jamulus’, ‘JamKazam’ & ‘SonoBus’ getest en gebruikt. Voor de Bridge blijkt een peer-to-peer (p2p) oplossing momenteel het beste te werken.
Met de huidige, en hopelijk voortdurende, samenwerking met JamKazam(c)(r) hebben we een goed alternatief voor de fysieke oefenruimte. Een alternatief dat ook voor de toekomst vele mogelijkheden biedt.

 

Wij helpen u!
Wilt u ons helpen?
DONEER

Facebook YouTube Flickr
Copyright © MBMM. All rights reserved.