Het begin van een fantastisch avontuur

Eerst zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Karin van Dijk (21), een levenslustige jonge dame die zich door niets of niemand laat tegenhouden om van het leven een feestje te maken! Niets is te gek, alles is leuk en als het niet leuk is zorg ik er wel voor dat het leuk wordt. Door een spierziekte zijn mijn armen en benen erg verzwakt, hierdoor zit ik in een rolstoel en heb ik zo goed als geen handfunctie meer. Muziek is al mijn hele leven een passie, zonder muziek ga ik de deur niet uit en voor een concert bezoek ben ik ook altijd in!

Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden dat er voor mij een fantastisch avontuur begon. Het begon allemaal toen ik naar en nieuwe school ging, toen ik daar ongeveer 2 weken zat hadden we een groot feest met een band die speciaal voor ons op kwam treden. Op dat feest gaven een aantal leerlingen die daar op school zaten ook een optreden. Zij hadden ook allemaal een beperking en speelde op de WX5, dit is een elektrische saxofoon waarvan je de knoppen makkelijk in kunt drukken omdat ze heel licht zijn. Dit instrument was zo aangepast dat hij op een microfoonstatief stond, hierdoor hoefde de leerlingen het instrument niet zelf vast te houden want dit was voor de meeste leerlingen te zwaar.

karin2

Het was fantastisch om te zien dat mensen met een beperking muziek konden maken en ik wilde dit zelf ook. Na het feest ben ik naar Ruud toe gegaan, hij is de muziekleraar op die school. Ik vroeg aan Ruud of het mogelijk was dat ik ook een instrument kon bespelen, de week erna hadden we een afspraak om de WX5 uit te proberen. De WX5 was geen succes, omdat ik mijn vingers niet onafhankelijk van elkaar kan bewegen kon ik de knopjes niet los van elkaar indrukken waardoor het onmogelijk was om muziek te maken. Ruud vertelde dat hij de week erna een nieuw instrument mee zou nemen waar ik waarschijnlijk wel op zou kunnen spelen. Ik was gelijk enthousiast.

AD1

AD2

De week erna was het zover, Ruud had de eerste versie van de ‘Magic flute’ bij zich. Hij legde uit hoe het werkte en ik kon een paar minuten nadat ik binnen was muziek maken! De eerste keer in mijn leven dat ik zonder problemen muziek uit een instrument kreeg! Het was echt een fantastisch moment, een moment dat ik nooit zal vergeten, een moment dat mijn leven heeft veranderd. Vanaf die dag ben ik elke week muziekles gaan volgen bij Ruud. Al snel vond ik het improviseren saai worden en wilde ik echte liedjes gaan spelen. De kerst kwam eraan dus wij gingen een kerstnummer instuderen, al snel kende ik Jingle bells uit mijn hoofd. Het was allemaal fantastisch maar er waren nog een paar dingen aan de fluit die niet handig waren. De eerste drempel die we tegenkwamen was dat het niet mogelijk was om de‘Magic flute’ zelf aan en uit te zetten. Daarnaast wist je niet welke noot je aan het spelen was want dat kon je nergens zien en als beginnend muzikant kun je dat nog niet horen. Al deze feedback verzamelde Ruud om de ‘Magic flute’ alleen maar beter te maken.

karin1

Na een tijdje kregen we de eerste officiële versie van de ‘Magic flute’ binnen, deze was veel beter dan de vorige. Je kon hem zelf door middel van zuigen aanzetten, je zag op een display staan welke noot je aan het spelen was en je kon zelfs van toonladders wisselen. Dit kon je ook allemaal zelf doen door te blazen en te zuigen. Het was fantastisch, niet meer afhankelijk zijn van anderen om je hobby uit te oefenen. Gewoon zelf muziek maken. Naast het feit dat ‘Magic flute’ spelen een hobby is gebruik ik het ook om mijn longen te trainen. Door mijn spierziekte heb ik een beperkte longfunctie, door ademhalings oefeingen te doen train ik mijn longen zodat de kans dat ik een infectie in mijn longen krijg zo klein mogelijk is.

Na een paar jaar is er een stichting om Ruud en de ‘Magic flute’ heen gekomen, deze stichting zorgt ervoor dat iedereen muziek kan maken. Ik heb binnen deze stichting de functie medewerkster public relations, ik ben er trots op dat ik dit mag doen. Met de stichting treden we vaak op in Nederland maar we zijn ook al in Duitsland, België en zelfs in Ierland geweest. Ik ga bijna altijd mee naar optredens, het is natuurlijk leuk om zelf muziek te maken maar ook om mensen te zien opbeuren als zij zelf de ‘Magic flute’ mogen proberen.

Ik hoop nog veel meer optredens mee te maken en nog veel meer mensen met een beperking in te laten zien dat ze muziek kunnen maken.

Facebook YouTube Flickr
Copyright © MBMM. All rights reserved.