Inspiron Breathing Trainer

Ademhalingstrainer met 7 instelbare weerstandsniveaus (0-2-4-6-8-10-12)

De Inspiron ademtrainer is ontwikkeld om een diepe inademing te trainen. Het is een insentive spirometer. Insentive betekent dat de inspiron niet bedoeld is als meetapparaat maar als een motiverend oefenapparaat.
Het is ook mogelijk om op de uitademing te oefenen. De Inspiron moet dan ondersteboven staan (de uitademingsstand). Het is zelfs mogelijk om allerlei extra levels te maken door de Inspiron schuin te houden. Veel van de oefeningen hieronder zijn in de praktijk ontstaan. Leerlingen die ik zie kwamen zelf met leuke suggesties.

OEFENINGEN OP INADEMING

Houd de bal hoog oefening

Het doel is om de bal zo lang mogelijk in de top van de buis te houden. Ga rechtop zitten. Plaats het mondstuk in je mond en sluit zo goed mogelijk je lippen. Begin met stand 0. Adem rustig in en houd de bal zolang als je kunt in de top van de buis.
Verhoog het doorstroomvolume naar stand 2. Een verhoogde volumestroom vereist een grotere inspanning om de bal in de hoogste positie te houden. Hoeveel seconden kun je de bal hoog houden in stand 4? Wat is jou hoogste stand?

Variatie. Kies 1 stand hoger dan jou hoogste stand. Houdt de Inspiron schuin. Lukt het nu wel? Als je de Inspiron heel schuin houdt dan haal je zelfs stand 12.

Power oefening

Zet de Inspiron op stand 2. Hoe snel kun je de bal omhoog zuigen?
Zet de Inspiron op stand 4. Lukt het nu ook?
Ga telkens een stand hoger. Wat is jou hoogste stand? Herhaal de oefening in de hoogst behaalde stand 4x.

Jaydens verborgen level: Op de buis zitten 2 luchtgaatjes. Als je 1 van die gaatjes dichthoud krijg je stand 13!

Variatie. Kies 1 stand hoger dan jou hoogste stand. Houdt de Inspiron schuin. Lukt het nu wel? Als je de Inspiron heel schuin houdt dan haal je zelfs stand 12.

De magische bal

Zet de Inspiron in een lichte stand (2 0f 4). Probeer zachtjes en gedoceerd in te ademen. Kun jij de bal laten zweven?

Jaydens variatie: Houd de Inspiron bij de buis vast. Kun je de bal achter je hand laten verdwijnen?
Nino’s rijmpje: Hocus pocus pilatus pas, ik wou dat de bal verdwenen was.

Slow motion

Zet de Inspiron in een lichte stand (2 0f 4). Probeer zachtjes en gedoceerd in te ademen. Kun jij de bal slow motion omhoog zuigen. En als je de Inspiron schuin houd? Lukt het dan ook?

Op stoom komen

Zet de Inspiron op een gemiddelde stand. Adem in een langzaam tempo in en uit. De bal gaat op en neer. Verhoog gestaag het tempo, je gaat steeds sneller en sneller totdat je op topsnelheid bent. Ga niet te lang door en kijk uit dat je niet duizelig wordt. Als je toch duizelig bent hou je even een pauze alvorens naar de volgende oefening te gaan.

Variatie. Zet de Inspiron op stand 12. Houdt de Inspiron niet verticaal maar horizontaal. De bal gaat nu makkelijk heen en weer. In stand 12 is de hoeveelheid lucht die je diep inademt groter! Je krijgt dus een ander trainingseffect.

Afremmen

Zet de Inspiron op een gemiddelde stand. Adem in een snel tempo in en uit. De bal gaat op en neer. Nu verlaag je het tempo. De bal gaat steeds langzamer op en neer. Denk aan een de wielen van een stoomtrein die het station binnen rijd.

Heipaal

Zet de Inspiron op een gemiddelde stand. Adem in en laat los. De bal valt met een klap omlaag. Maak bijvoorbeeld een serie van 10.

Een 0-meting doen

Om te bepalen of je vorderingen maakt kun je een 0-meting doen. Na verloop van tijd kun je weer een zelfde meting doen. Je kunt dan monitoren of je conditie verbeterd, gelijk gebleven of verslechterd is.
Het doel is om de bal tegen de top van de buis te krijgen. Ga rechtop zitten. Plaats het mondstuk in je mond en sluit zo goed mogelijk je lippen. Begin met stand 0. Adem in tot dat de bal de top van de buis raakt. Verhoog het doorstroomvolume naar stand 2. Een verhoogde volumestroom vereist een grotere inspanning om de bal in de hoogste positie te krijgen. Lukt het ook op stand 2? Verhoog dan het doorstroomvolume naar stand 4. Lukt het niet? Verlaag de stand naar 3 (precies tussen stand 2 en 4). Noteer je hoogste score in een logboek. Vergeet de datum er niet bij te zetten.
Je kunt nog een 2e meting doen. Onderzoek wat de uiterste stand is waarbij jij nog beweging in de bal krijgt. Dit is dan 0-meting B (beweging)

OEFENINGEN OP UITADEMING

In princiep kun je al de oefeningen op inademing ook op de uitademing oefenen. Je houd de Inspiron dan ondersteboven.

Houd de bal hoog oefening

Het doel is om de bal zo lang mogelijk in de top van de buis te houden. Ga rechtop zitten. Plaats het mondstuk in je mond en sluit zo goed mogelijk je lippen. Begin met stand 0. Adem rustig uit en houd de bal zolang als je kunt in de top van de buis.
Verhoog het doorstroomvolume naar stand 2. Een verhoogde volumestroom vereist een grotere inspanning om de bal in de hoogste positie te houden. Hoeveel seconden kun je de bal hoog houden in stand 4? enz

Power oefening

Zet de Inspiron op stand 2. Blaas zo snel mogelijk de bal omhoog.
Zet de Inspiron op stand 4. Lukt het nu ook?
Ga telkens een stand hoger. Wat is jou hoogste stand? Herhaal de oefening in de hoogste stand 8x.

De zzzzzzzzoem oefening

Pas de weerstand aan zodat de bal in de opwaartse positie blijft terwijl er verschillende noten op het mondstuk worden “gezoemd”.

De magische bal

Zet de Inspiron in een lichte stand (2 0f 4). Probeer zachtjes en gedoceerd uit te ademen. Kun jij de bal laten zweven?

De klik klak oefening

Zet de Inpiron op stand 0 of 2. Laat de bal met je adem 10x heen en weer stuiteren tegen de boven en de onderkant van de Inspiron. Deze oefening herhaal je 3x
Neem wel voldoende rust tussen de series.

Een o meting doen

Ook bij de uitademing kun je 0 metingen doen. Herhaal de stappen van de 0 meting op inademing maar dan met een uitademing.

TIP! OEFENEN IN ULTRA LICHTE STAND

Je houd de Inspiron zijwaarts. Er is nu nog maar heel weinig kracht nodig om de oefeningen te doen. Door de Inspiron een weinig naar boven of naar beneden te kantelen kun deze techniek zowel het op de in als uitademen oefeningen toepassen.

Reiniging

Na iedere sessie: Reinig het mondstuk en de slang van de Inspiron in een handwarm afwas sopje.
1x per week: Koppel de slang voorzichtig los van het mondstuk. Doe een paar druppels afwasmiddel in de slang. Vul de slang met enig water en schut de slang. Hierna de slang met stromend water doorspoelen. Daarna de slang leeg schudden en aan de lucht laten drogen.

De Inspiron is te koop bij THOMANN voor € 22,60

Facebook YouTube Flickr
Copyright © MBMM. All rights reserved.